TOP produkt

Bio Kurkuma mletá

Výrobca: Healing Nature
Balenie: 100g
Kód: C21
Cena s DPH:
3,90 €
Cena bez DPH:
3,25 €
Skladom

Kurkuma, žlté korenie, ktoré sa vyrába zo sušených mletých podzemkov kurkumovníka dlhého. Pochádza z južnej Ázie a jeho najväčším producentom je India. Kurkuma obsahuje okolo 5 % éterického oleja, ktorého hlavnou zložkou je žlté farbivo kurkumín. Práve ono dodá pokrmom farbu a pikantnosť.

Kurkumín má protizápalové účinky a ide o hlavnú bioaktívnu zložku kurkumy. Preukázateľne podporuje imunitný systém a pôsobí ako antioxidant. Má pozitívny vplyv na trávenie, činnosť kardiovaskulárneho systému a celého krvného obehu. Podporuje aj normálny stav kĺbov a kostí, činnosť nervovej sústavy, dobrú funkciu dýchacieho systému a zdravú pokožku.

Kurkuma sa používa ako samostatné korenie, ale aj v rôznych koreniacich zmesiach, z nich je najznámejšie kari korenie.

Kurkuma v ajurvéde

Kurkuma patrí podľa ajurvédy medzi tzv. hrejivé byliny, podporuje trávenie a stimuluje produkciu žlče. Pomáha harmonizovať hladinu cukru, triglyceridov a cholesterolu v krvi. Okrem vnútorného užívania má kurkuma svoje miesto tiež ako rýchla pomoc pri rôznych poraneniach. Pomáha pri hojení rán, čistí poranené tkanivá a súčasne podporuje rast nových a zdravých buniek.

Použitie: Je súčasťou koreniacich zmesí (napr. masala), využíva sa v indickej a čínskej kuchyni a pri príprave zeleniny, strukovín aj mäsových pokrmov. Z Ázie pochádza lahodný nápoj tzv. zlaté mlieko, ktoré je kombináciou rastlinného mlieka s kurkumou, kardamómom, chilli a zázvorom.

Kurkuma sa tiež pridáva do opaľovacích a pleťových krémov a používa sa aj na farbenie látok, veľkonočných vajíčok či plastelíny.

TIP: Namiešajte si antioxidačný ranný koktejl. Do pohára vytlačte šťavu z celej limetky. Pridajte pol lyžičky mletej kurkumy, zázvoru, štipku himalájskej soli a trochu čierneho korenia. Pokiaľ máte radi, môžete do koktejlu pridať ešte pol lyžičky cejlónskej škorice.

Zloženie: kurkumovník dlhý* (Curcuma longa) - mletý podzemok

Balenie: 100 g

Krajina Pôvodu: India

*Z ekologického poľnohospodárstva

×
Porovnať položky 0 Zrušiť