Štipľavý a prehrievajúci zázvor patrí medzi najobľúbenejšie koreniny po celom svete. Je tiež jednou z najpoužívanejších rastlín v ajurvéde a čínskej medicíne. Využíva sa vo fyzioterapii, medicíne aj v kuchyni.
Účinky zázvoru poznali už v praveku na Ďalekom východe, preto bol tiež súčasťou mnohých receptov. Je zdrojom vitamínov A, B1, B2, B6, C, E, rovnako ako draslíka, horčíka, sodíka, fosforu, vápnika a železa. Účinnou látkou je gingerol, ktorý dodáva zázvoru pikantnú chuť.
Zázvor v ajurvéde
V ajurvéde je to jedno z najviac odporúčaných korení. Čerstvý zázvor zvyšuje Agní, ale nezvyšuje pritom výrazne teplo v tele. Sušený zázvor zahrieva výrazne aj telo samé. Pri užívaní zázvoru platí zlaté ajurvédske pravidlo: všetkého s mierou a citlivo pozorovať spätnú väzbu na telo.
Zázvor je veľmi prospešný pre trávenie, podporuje tvorbu žalúdočných štiav aj žlči. Podporuje činnosť pečene, srdca, pružnosť ciev a krvného obehu. Pomáha telu v boji s prechladnutím, s nádchou a úporným kašľom. Prehrieva a vyvoláva potenie. Je efektívne afrodiziakum!
Použitie: Zázvor sa v indickej a ázijskej kuchyni pridáva do slaných aj sladkých pokrmov a marinád. Veľmi obľúbený je v limonádach a čajových zmesiach. Je tiež vynikajúci ako súčasť mäsových a zeleninových zmesí. Veľmi často sa pije osobitne alebo ako súčasť ďalších čajov.
TIP: Pripravte si zdravý zázvorový sirup. Zmiešajte 2 lyžičky čerstvého zázvoru nasekaného na malé kúsky v 200 ml vody a varte asi 30 minút. Následne pridajte 100 g cukru alebo medu a nechajte zmes zhustnúť. Sirup užívajte po lyžičkách, môžete ho zamiešať aj do čaju.
Zloženie: ďumbier lekársky* (Zingiber officinale) – podzemok
Balenie: 100 g
Krajina Pôvodu: India
*Z ekologického poľnohospodárstva