Nerafinovaná vulkanická soľ, známa tiež ako kala namak sa ťaží ručne v sopečných oblastiach Pakistanu. V skutočnosti je skôr ružovo-šedá vďaka vysokému obsahu železa a iných, pre človeka dôležitých minerálov.
Vďaka svojej typicky vajíčkovej chuti oživuje a dochucuje akékoľvek jedlo.
Himalájska soľ na rozdiel od tej klasickej bielej nie je rafinovaná, nijako chemicky upravovaná a neobsahuje žiadne aditíva.
Minerály a stopové prvky
Milióny rokov stará soľ pochádza z obdobia, keď boli Himaláje ešte pod vodou, ťaží sa v pakistanských baniach a radí sa medzi najčistejšie a najkvalitnejšie soli na svete. Vraví sa jej tiež “biele zlato”.
Himalájska soľ obsahuje veľké množstvo minerálov a stopových prvkov v prirodzenej podobe - vápnik, draslík, horčík, železo, zinok, mangán, stopové množstvo jódu a mnoho ďalších.
Čierna soľ sa potom skladá najmä z chloridu sodného a stopového množstva síranu sodného, hydrogensíranu sodného, hydrogensiričitanu sodného, sulfidu sodného, sulfidu železa a sírovodíka. Vzhľadom k prítomnosti železa a ďalších minerálov má soľ ružovošedú farbu.
Soľ sa ťaží ručne, je umývaná a sušená na slnku. Iba približne 10% vyťaženej soli je možné použiť ako stolovú soľ.
Výhody himalájskej soli:
- soľ vytvorená prírodou
- najstaršia a najčistejšia soľ na svete
- ťaží a spracováva sa ručne
- obsahuje 84 esenciálnych minerálov v dobre vstrebateľnej forme
- zdroj mnohých minerálov a stopových prvkov
- vhodná na každodenné používanie v teplej a studenej kuchyni
- je dobre stráviteľná a nezaťažuje organizmus
Himalájska soľ v ájurvéde
Podľa ájurvédy je slanosť jednou zo základných chutí v ľudskom živote. Slaná chuť je nevyhnutná pre rast, udržanie rovnováhy vody a elektrolytov, správne trávenie, vstrebávanie a odstraňovanie toxínov.
Soľ kala namak sa používa ako pomoc pri nafukovaní, čistení čriev a trávení - vyrovnáva prirodzenú produkciu kyselín v žalúdku a stimuluje produkciu žlči v pečeni, napomáha tráveniu potravy a zvyšuje chuť do jedla. Upokojuje Vátu a zvyšuje Pittu a Kaphu.
Tip: Môže nahradiť chuť vajíčok vo vegánskych pokrmoch.
Použitie: Na dochutenie teplých aj studených jedál.
Zloženie: kryštalická soľ jedlá (obsah NaCl 98 %)
Balenie: 200 g
Krajina pôvodu: Pakistan
Upozornenie: Skladujte v suchu.