Hing, známa tiež ako asafoetida, je korenie používané v ajurvéde a indickej kuchyni pre svoje tráviace a protizápalové vlastnosti. Má silnú vôňu a chuť, pomáha zmierňovať plynatosť, nadúvanie a podporuje zdravie tráviaceho systému. Okrem toho má antiseptické účinky a môže pomôcť pri liečbe respiračných problémov.
ASAFOETIDA (ločidlo, asant, čertovo lajno) je silné, aromatické korenie, ktoré hrá zásadnú úlohu v mnohých perzských a indických pokrmoch. Je to jedna z najzaujímavejších a nezabudnuteľných aróm, s ktorou sa stretnete, ak navštívite indickú reštauráciu.
Pokrmom dodáva pikantnosť a nahrádza cesnak a cibuľu. Aróma a chuť surového korenia nie je veľmi príjemná (horká), keďže obsahuje síru. No po pridaní do rozpáleného tuku sa všetko zmení.
Použitie: Najčastejšie sa používa spolu so zeleninou ako sú zemiaky, cibuľa, karfiol, hrášok. Je neodmysliteľnou súčasťou karí, nakladanej zeleniny a iných pikantných pokrmov.
Vždy sa spracováva na rozpálenom oleji alebo masle, čím sa docieli plná a upokojujúca chuť v ústach, ktorú možno hneď nepostrehnete, ale ak tam asafoetidu nepridáte, bude vám určite chýbať.
Vždy počkajte aspoň 15 sekúnd, kým pridáte iné zmesi korenia. Vynikajúco sa kombinuje s rascou, horčičnými semienkami, karí a zázvorom.
Dávkovanie: Podľa chuti a množstva jedla. Kvôli veľmi silnej aróme, odporúčame dávkovať opatrne a spracovávať na rozpálenom tuku - malá štipka asafoetidy na jednu čajovú lyžičku oleja.
Zloženie: ryžová múka, jedlá arabská guma, asafoetida, kurkuma
Balenie: 50 g
Krajina pôvodu: India